Przyprawy wspierające odporność - w sam raz na jesień

Co prawda jesień jest jeszcze złota i ciepła, ale nie ukrywajmy, że pomimo tego, sezon przeziębieniowy przeżywa swój szczyt. Jak wiemy senior posiada znacznie słabszą odporność niż osoba dorosła. W związku z tym niezmiernie ważne jest, aby zabezpieczyć swoje zdrowie, aby uniknąć ryzyka przeziębień, które z łatwością mogą zainfekować seniora, co może stanowić dla nas dodatkowy, zupełnie zbędny problem. Czasem to, co każdy posiada w domu, może przynieść nam ulgę w jesiennym katarze, bez konieczności sięgania po środki farmakologiczne, które pozostają nie bez wpływu na organizm. Jak się Państwo za chwilę przekonają, czasem warto postawić na zmianę nawyków i sięgnąć po sprawdzone naturalne składniki, które w sezonie zwiększonego ryzyka chorobowego mogą przynieść znaczącą poprawę naszego samopoczucia na dłuższy czas.

W niniejszym artykule, omówimy dobroczynne działanie wybranych i znanych przypraw, których zbawienne właściwości przyczyniają się do zachowania dobrej kondycji zdrowotnej.

Do przypraw rozgrzewających zaliczamy przede wszystkim imbir, goździki, kurkumę, curry oraz kmin rzymski. Warto wiedzieć, że imbir zawdzięcza swoje cudowne właściwości trzem substancjom m. in. zingiberol, gingerol, zinferon, które odpowiadają za silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe tej przyprawy. Jak wykazują badania już jeden plaster dodany do herbaty czy podwieczorku zmniejsza ryzyko infekcji. Choć imbir sam w sobie ma specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada, w połączeniu z gorącym napojem, może okazać się świetną alternatywą np. dla powszechnie znanych i lubianych suszonych owoców. Do pozostałych przypraw o działaniu bakteriobójczym należą przede wszystkim: tymianek, papryka oraz anyż i cynamon. Trzeba zdawać sobie sprawę, że nie tylko przyprawa sama w sobie jest dobrym dodatkiem do żywności, ale posiada w sobie również olejki eteryczne, które świetnie działają na przykład na chore zatoki.

Mało kto wie, że nasiona kolendry działają bakteriobójczo ale też zabezpieczają nas przed salmonellą i sukcesywnie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Przeciwdziała również rakowi skóry i bardzo powszechnej w sezonie jesiennym anginie. Silniejsze właściwości lecznicze wykazuje jednak ta sproszkowana.

Warto przy okazji tegoż artykułu wspomnieć również na temat wartości odżywczych kakao i cynamonu. Choć w dużej mierze kojarzą się nam z zastosowaniem w deserach również mogą przyczynić się do wmocnienia odporności za sprawą  składników mineralnych mających kolosalny wpływ na nasze zdrowie, m. in. magnezu oraz potasu, które wpływają na kondycję układu nerwowego i mięśniowego, co wpływa również na kondycję fizyczną i odporność na stres, tak ważny w tej pracy czynnik. Kakao zapobiega również chorobom sercowo - naczyniowym, dzięki wysokiej zawartości cynku i przeciwutleniaczy.

Najnowsze badania wykazują, iż cynamon ma silne właściwości antynowotworowe. Istotny składnik epikatechina, wykazuje właściwości silnie antydemencyjne, co również ma wpływ na utrzymanie dobrej seniorskiej kondycji wraz z upływem lat.

Na podstawie:

Formularz kontaktowy

Newsletter

W celu regularnego otrzymywania najnowszych informacji należy podać swój adres e-mail:

Zapraszamy do pozostawania z nami na bieżąco.

Wydarzenia

Sprawdzaj bieżące wydarzenia w

ALAUCTUS-Care