Jesienna dieta na odporność

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy znacznie bardziej podatni na przeziębienia, dlatego warto zadbać o swoją odporność wcześniej, Koniec lata i początek jesieni to sezon na mnóstwo wartościowych warzyw i owoców. Produkty sezonowe są najbardziej korzystne dla naszego organizmu, ponieważ są świeże i nie były długo przechowywane, a co za tym idzie - zachowują swoje wartości odżywcze i smak. Swój zbawienny wpływ na odporność zawdzięczają:

- witaminie A, zawartej np. w marchwi, dyni, pomidorach, burakach, papryce czerwonej, śliwkach. Usuwa ona wolne rodniki i chroni układ oddechowy przed infekcjami.

- witaminie C, której najwięcej jest m. in. w papryce, brukselce, dyni, burakach, marchwi, pomidorach, kapuście, cytrusach. Przyjmowana regularnie skraca przeziębienia oraz wzmacnia odporność.

- witaminom z grupy B, występującym w warzywach strączkowych, pestkach orz orzechach, a także w produktach pełnoziarnistych i mlecznych. Witaminy te zwiększają odporność na infekcje oraz poprawiają nastrój.

- cynkowi zawartemu w większości warzyw jesiennych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie pożywnych zup warzywnych, które warto wzbogacić o składniki rozgrzewające. Są nimi np. cebula, czosnek, imbir, cynamon, kardamon, anyż.

Ważnym elementem diety powinny być produkty kiszone i fermentowane, które są naturalnymi probiotykami.

Pod koniec lata warto wprowadzić suplementację witaminy D, kluczowej dla odporności organizmu. Jej głównym źródłem są promienie słoneczne, których brakuje jasienią i zimą, dlatego najlepiej przyjmować ją w formie kapsułek.

Formularz kontaktowy

Newsletter

W celu regularnego otrzymywania najnowszych informacji należy podać swój adres e-mail:

Zapraszamy do pozostawania z nami na bieżąco.

Wydarzenia

Sprawdzaj bieżące wydarzenia w

ALAUCTUS-Care