Dieta odpornościowa dla seniora - wskazówki dla opiekunów

Nie ulega wątpliwości, że odporność seniora jest znacznie słabsza. Kiedy na przełomie sezonów temperatura spada, a dni stają się krótsze warto zadbać o obecność składników mineralnych w diecie naszego podopiecznego, które znajdziemy nie tylko w warzywach czy owocach.

Istnieją metody, które pozwolą skutecznie przedłużyć wartości odżywcze żywności. Jednym z nich jest mrożenie.

Wraz ze swoim podopiecznym wypełnij ją po brzegi cukinią, truskawkami, porzeczkami, malinami, fasolką szparagową, szpinakiem czy brokułem. Jak możesz je później wykorzystać? Z warzyw przygotujesz smaczne zupy, będą też doskonałym uzupełnieniem sosów i gulaszów. Świetnie sprawdzą się również do sałatek. Owoce są niezawodnym składnikiem deserów, tych zdrowych, przygotowanych w domu. Dodawaj je do porannej owsianki i podawaj seniorowi, jako przekąskę.

Bardzo popularnym sposobem żywienia jest obecnie również dieta słoikowa. Weki są doskonałym sposobem na konserwowanie żywności ale również kreowanie prawidłowych nawyków planowania jadłospisu na dany tydzień. W ten sposób szanse na marnowanie żywności również znikają.

W słoikach można zamknąć naprawdę mnóstwo cennych witamin i minerałów, które po otwarciu uzupełnią niedobory Twojego podopiecznego. Na jesień poleca się przede wszystkim kiszonki, będące naturalnymi probiotykami, wzmacniającymi jelita. To skutkuje lepszym wsparciem układu odpornościowego, który j esienią jest wyraźnie osłabiony. W kiszonkach znajdziemy bombę witaminą, która składa się z witamin z grupy B, A, E i K. Dla organizmu to też możliwość uzupełnienia niedoborów wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Jesień jest jak powszechnie wiadomo sezonem grzybowym. Składają się praktycznie tylko z białka i wody, cenione są za wysoką zawartość błonnika i niskokaloryczność. Dostarczają organizmowi witamin grupy B i witaminę K. Nie należy jednak z nimi przesadzać, ponieważ są ciężkostrawne. Unikaj ich w kuchni, jeżeli przyrządzasz posiłki dla osoby z problemami żołądkowymi.

Ze wspomnianych wcześniej owoców i warzyw możesz przygotowywać musy i przetwory, ale powinny one stać się podstawą diety w nieprzetworzonej postaci, dlatego, że nie powstaje wtedy ryzyko utraty witamin

PRZEDE WSZYSTKIM NALEŻY ZACHĘCAĆ SENIORA DO NAWET NAJDROBNIEJSZYCH ZMIAN PROZDROWOTNYCH W JADŁOSPISIE. DAJĄC DOBRY PRZYKŁAD, ISTNIEJĄ WIĘKSZE SZANSE NA TO, ŻE DIETA PODOPIECZNEGO BĘDZIE ZBILANSOWANA I UNIKNIE ON CHORÓB W TAK TRUDNYM DLA NAS SEZONIE.

 

Na podstawie:

https://opiekujsie.pl/blog/jesienna-dieta-dla-seniora-dieta-avanti-medic.

Formularz kontaktowy

Newsletter

W celu regularnego otrzymywania najnowszych informacji należy podać swój adres e-mail:

Zapraszamy do pozostawania z nami na bieżąco.

Wydarzenia

Sprawdzaj bieżące wydarzenia w

ALAUCTUS-Care